Samenwerking EuroGroei Films en Millstreet Films – Baantjer het Begin

EuroGroei Films en Millstreet Films (Soof; Nieuwe Buren) zijn een samenwerking aangegaan voor de realisatie van de nieuwe speelfilm en serie Baantjer het Begin, een kwalitatieve dramaserie met het bekende personage Jurre De Cock in de hoofdrol, maar dan 30 jaar jonger dan in de boeken. De opnames, onder regie van Arne Toonen, zijn begin oktober van start gegaan. De speelfilm Baantjer het Begin is vanaf 18 april 2019 te zien in de bioscoop en dient als kick-off voor de gelijknamige dramaserie, die in 2020 in zijn geheel bij Videoland en op RTL 4 te zien is.

De cast bestaat onder andere uit Waldemar Torenstra, Tygo Gernandt, Fedja van Huêt, Jelka van Houten, Ryanne van Dorst, Horace Cohen, Ruben van der Meer en Robert de Hoog.

Anders dan de verhalen uit de boeken gaat Baantjer het Begin terug in de tijd naar de roerige jaren ’80 in Amsterdam. Jurre De Cock (Waldemar Torenstra), dan pas achter in de 30, wordt net gestationeerd als rechercheur in het rauwe politiestation aan de Warmoesstraat in Amsterdam. Samen met nieuwe partner Montijn (Tygo Gernandt) stuit de Cock op een moordzaak die leidt naar een mogelijke aanslag tijdens de kroning van Prinses Beatrix. Ze moeten alles op alles zetten om een drama op de kroningsdag te voorkomen.

Scenario en regie
Het idee voor de serie en film is afkomstig van Thijs en Peter Römer. Het filmscenario is geschreven door Carl Joos, Thijs Römer en Willem Bosch. De laatste twee zijn samen met Reint Schölvinck ook verantwoordelijk voor de lange lijnen van de serie, waarvoor Bosch en Schölvink samen met Wolter Muller en Judith Goudsmit de afleveringen schreven.
Baantjer het Begin is gebaseerd op de werken van A.C. Baantjer, uitgegeven door De Fontein. Van de Baantjer-boeken zijn zeven miljoen exemplaren verkocht.

Productie
De speelfilm en dramaserie Baantjer het Begin worden geproduceerd door Rachel van Bommel van Millstreet Films, in co-productie met Hilde De Laere van FBO. De serie wordt gemaakt in opdracht van RTL en Videoland in coproductie met VTM in België.
Paradiso Filmed Entertainment brengt de speelfilm voorjaar 2019 uit in de Nederlandse en Belgische bioscopen.

Millstreet Films produceert commerciële, creatieve en kwalitatieve films en TV series voor een groot publiek. Het bedrijf is in 2009 opgericht door Rachel van Bommel en produceerde sindsdien bioscoophits als o.a. Loft (2010), Gooische Vrouwen (2011) en de Soof films, de daarvan afgeleide dramaserie SOOF en Nieuwe Buren, waarvan inmiddels vier seizoenen geproduceerd zijn.

EuroGroei Films is opgericht door Bram Stouten, Rob Verheul en Edo Meijerman. Sinds 2005 is EuroGroei als organisatie betrokken bij de financiering van 34 Nederlandse filmproducties. EuroGroei Films arrangeert een deel van de financiering middels de uitgifte van participaties in een speciaal daartoe op te richten filmfonds.