Gouden Kalf-winnaars Gijs Naber en Abbey Hoes hebben vandaag hun Gouden Tegel aan de NFF Filmboulevard onthuld. Op de 34e editie van het Nederlands Film Festival in 2014 wonnen Gijs en Abbey allebei een Gouden Kalf voor Beste Acteur ( AANMODDERFAKKER) en Beste Actrice ( NENA). Traditiegetrouw worden de gelukkige winnaars één jaar na het winnen van hun prijs geëerd met een Gouden Tegel op de NFF Filmboulevard, gelegen in de Utrechtse Vinkenburgstraat.
goudentegel
Vrijdag 26 juni was voor Gijs en Abbey het moment om hun handen uit de mouwen en ín de klei te steken. Het resultaat van die actie, door Jos Stijlaart van bronsgieterij Flassh omgezet in een veel houdbaarder jasje, is vanmiddag op feestelijke wijze onthuld.

Het is voor zowel Gijs als Abbey niet het enige moment in de spotlight deze week. Gijs is namelijk gecast voor de hoofdrol in de nieuwe internationale film van Marleen Gorris:  TULIPS – LOVE, HONOUR AND A BIKE. En Abbey is door de jeugdjury van het Buster International Filmfestival for Children and Youth in Kopenhagen uitgeroepen tot beste actrice van het jaar. Ze kreeg de prijs voor haar Gouden Kalf-winnende rol in het jeugddrama NENA.

Gijs Naber (1980) studeerde aan de Toneelacademie Maastricht en speelde al op de havo in zijn eerste film, DE ZIENER. In de afgelopen tien jaar was hij onder meer te zien in 06/05, ZWARTBOEK, ZOMERHITTE en DE HEINEKEN ONTVOERING, Abbey Hoes (1994) kreeg musicalles bij het Jeugdtheater Hofplein, waar ze geschoold werd in zang, dans en drama. Haar debuut was een kleine rol in een Roosvicee-reclame, waarna onder meer afleveringen van SPANGAS, 2012: HET JAAR NUL en FEUTEN volgde voor televisie, en filmrollen in onder andere TIRZA, RAZEND en KONING VAN KATOREN. In 2014 volgde voor Gijs en Abbey respectievelijk de prijswinnende films AANMODDERFAKKER en NENA, waarmee we bij de aanleiding komen om ze vandaag in het zonnetje (en in de klei) te zetten.goudentegel2 De ceremonie werd vervolgens onverwacht ook aangedaan door wielerlegende Joop Zoetemelk, die vanwege de aanstaande Tour de France wel vaker in de Utrechtse binnenstad is.

Bron: Filmnieuws.nu