Gisteren zijn in het Ketelhuis en live bij De Wereld Draait Door de nominaties bekendgemaakt voor de Gouden Kalveren 2015, de Grote Prijzen van de Nederlandse film.

In De Wereld Draait Door maakte Matthijs van Nieuwkerk de nominaties voor Beste Film, Beste Actrice en Beste Acteur bekend.Het verheugt ons dat Bloed Zweet en Tranen als grote kanshebber uit de bus is gekomen met wel 8 nominaties. Andere kanshebbers zijn Gluckauf (10 nominaties), Prins (8), Schneider vs. Bax. en De Surprise (beide 7).

De nominaties voor Speelfilm en Lange Documentaire zijn dit jaar voor het eerst bepaald middels een Academysysteem. De stemgerechtigden bestaan uit leden van de Dutch Academy For Film, Gouden Kalf winnaars en Nederlandse winnaars van hoofdprijzen van A-filmfestivals, aangevuld met Nederlandse winnaars van hoofdprijzen van IFFR en IDFA, en Nederlandse winnaars van Oscars en EFA’s, allen in de categorieën Speelfilm en Lange Documentaire.

Van de 465 stemgerechtigden hebben 324 vakgenoten zich dit jaar geregistreerd als stemmer. De nominaties voor de Gouden Kalveren voor Bloed Zweet en Tranen zijn als volgt:

Beste Production Design – Alfred Schaaf
Beste Vrouwelijke Bijrol – Hadewych Minis
Beste Mannelijke Bijrol – Marcel Hensema
Beste Mannelijke Bijrol – Fedja van Huêt
Beste Mannelijke Bijrol – Raymond Thiry
Beste Acteur – Martijn Fischer
Beste Scenario – Frank Ketelaar
Beste Film – Derk-Jan Warrink, Joost de Vries, Leontine Petit voor Lemming Film

Ook Frank Lammers is genomineerd voor zijn rol als Michiel de Ruyter in de gelijknamige film.

De Gouden Kalveren worden uitgereikt op vrijdag 2 oktober in het Beatrix Theater, de slotavond van het Nederlands Film Festival.