Vanavond zijn tijdens het L’OR Gouden Kalveren Gala op het Nederlands Film Festival de Gouden Kalveren uitgereikt. Het feestelijke gala in het Beatrix Theater Utrecht vormde de afsluiting van de 36e editie van het Nederlands Film Festival. Het festival stond in het teken van het beste van eigen bodem.

Voor de categorieën Korte Documentaire, Korte Film, Televisiedrama en Interactive hebben jury’s de winnaars bepaald. De winnaars binnen de categorieën Lange Documentaire en Speelfilm zijn bepaald door een grote vertegenwoordiging van de Nederlandse vakwereld middels het vorig jaar geïntroduceerde Academy-model.

WINNAARS GOUDEN KALVEREN – JURY

De Gouden Kalf Jury bestaat dit jaar uit documentairemakers Petra Lataster-Czisch, Robert Oey en Valerie Schuit voor de sectie Korte Documentaire. De jury voor Korte Film en Televisiedrama wordt gevormd door acteur Achmed Akkabi, scenarioschrijver Anne Barnhoorn en regisseur Menno Meyjes. Een jury bestaande uit Leon van Rooij, oprichter en directeur van het Playgrounds Digital Arts Festival, Hartmut Koenitz, lector HKU Interactive Narrative Design en interactive regisseur Mirka Duijn bepaalde de winnaar in de sectie Interactive.
Beste Korte Documentaire 
DE TEGENPRESTATIE – Suzanne Raes, Monique Lesterhuis

Beste Korte Film 
Kort! – GRATIS* – Merijn Scholte Albers, Tobias Smeets

Beste Actrice Televisiedrama 
Nazmiye Oral – One Night Stand XI – IN VRIJHEID

Beste Acteur Televisiedrama 
Jacob Derwig – KLEM

Beste Televisiedrama 
One Night Stand XI – HORIZON* – Giancarlo Sánchez

Beste Interactive
THE MODULAR BODY – Floris Kaayk

WINNAARS GOUDEN KALVEREN – ACADEMY
De nominaties voor Speelfilm en Lange Documentaire worden sinds 2015 bepaald volgens het Academy-model. Net zoals bij de Oscars (VS), de Bafta’s (VK), de Césars (Frankrijk) en de Lola’s (Duitsland) zijn het de filmprofessionals zelf die de winnaars van de grote Nederlandse filmprijzen kiezen. De stemgerechtigden bestaan uit leden van de Dutch Academy For Film (DAFF), Gouden Kalf-winnaars en Nederlandse winnaars van hoofdprijzen van A-filmfestivals. Van de 493 stemgerechtigden hebben 330 vakgenoten zich dit jaar geregistreerd als stemmer, waarvan er 200 daadwerkelijk gestemd hebben.
Beste Lange Documentaire
A FAMILY AFFAIR* – Tom Fassaert

Beste Sound Design
Mark Glynne – BEYOND SLEEP*

Beste Muziek
Alex Simu – BEYOND SLEEP*

Beste Montage
Sander Vos – FULL CONTACT*

Beste Production Design
Ben Zuydwijk – J. KESSELS*

Beste Camera
Frank van den Eeden – FULL CONTACT*

Beste Vrouwelijke Bijrol
Anneke Blok – DE HELLEVEEG*

Beste Mannelijke Bijrol
Marcel Hensema – KNIELEN OP EEN BED VIOLEN*

Beste Actrice
Hannah Hoekstra – DE HELLEVEEG*

Beste Acteur
Issaka Sawadogo – THE PARADISE SUITE*

Beste Scenario
Joost van Ginkel – THE PARADISE SUITE*

Beste Regie
Boudewijn Koole – BEYOND SLEEP*

Beste Film
THE PARADISE SUITE* – Ellen Havenith voor PRPL, Jeroen Beker voor Bastide Films

WINNAAR GOUDEN KALF VAN HET PUBLIEK
BON BINI HOLLAND* – Maarten Swart voor Kaap Holland Film, die daarmee tevens een geldprijs van € 30.000 beschikbaar gesteld door het Abraham Tuschinski Fonds ontvangt. De film die na BON BINI HOLLAND de meeste stemmen van het publiek ontving is DUMMIE DE MUMMIE EN DE SFINX VAN SHAKABA* (geldprijs van € 20.000) en MANNENHARTEN 2* is nummer drie (€ 10.000) geworden. De geldprijzen dienen volgens de bonusregeling van het Abraham Tuschinski Fonds besteed te worden aan een nieuwe Nederlandse filmproductie.

WINNAARS GOUDEN KALF VOOR DE FILMCULTUUR
Alex van Warmerdam en Marc van Warmerdam

Het L’OR Gouden Kalveren Gala vormde de afsluiting van de 36e editie van het Nederlands Film Festival. De 37e editie van het festival vindt plaats van 20 t/m 29 september 2017.

*films ondersteund door het Filmfonds