Acteur Gijs Naber (35) gaat de hoofdrol spelen in de nieuwe internationale speelfilm van Marleen Gorris, de regisseur die in 1996 een Oscar in de wacht sleepte met ‘Antonia’.

 Naber, vorig jaar zelf gelauwerd met het Gouden Kalf voor de beste acteur, kruipt voor de romantische tragikomedie ‘Tulips – Love, honour and a bike’ in de huid van de Hollandse boer Gauke. In de nacht van de Watersnoodramp vertrekt hij fietsend naar Zuid-Italië, waar hij een bollenbedrijf start. Al snel begint de plaatselijke maffia zich met hem te bemoeien. Zijn dochter Anna, die opgroeide in Canada, ontdekt vele jaren later welke noodlottige gevolgen dat heeft gehad. En besluit dan haar vader te wreken.

Gorris’ nieuwe film wordt een Nederlands-Canadees-Italiaanse coproductie, waarvan de kosten op 3,5 miljoen zijn begroot. De Nederlandse producent is Hans de Weers, die destijds ook ‘Antonia’ van de grond tilde. Het Nederlands Filmfonds is één van de financiers en daarnaast wordt nog gezocht naar particuliere investeerders. De Canadese productiepartner is Don Carmody Productions, eerder verantwoordelijk voor de Oscar-winnende filmmusical ‘Chicago’.

“Ik vond het al een hele eer om door iemand met het statuur van Marleen Gorris gepolst te worden voor een rol”, vertelt kersverse vader Gijs Naber in een telefonische reactie. “Na lezing van het script was ik helemaal om. Mijn personage is optimistisch, impulsief en avontuurlijk. Allemaal leuke eigenschappen om als acteur mee aan de slag te gaan.”

Zijn Italiaans zal hij voor de rol wel grondig moeten oppoetsen: “Met huidige woordenschat ontleen ik aan de menukaart van de plaatselijke pizzeria. Al heb ik het geluk dat Gauke zich in de film aanvankelijk ook redt op zijn janboerenfluitjes: met een paar woorden en heel veel handen- en voetenwerk. Natuurlijk is het ook handig dat mijn vriendin half-Italiaans is”, zegt hij, doelend op actrice Thekla Reuten. ,,Hulp is dus bij de hand.”

Vanavond zal Gijs Naber tijdens het Nederlands Film Festival officieel zijn Gouden Tegel met handafdruk onthullen in de Utrechtse Vinkenstraat. Dat eerbetoon is een direct gevolg van het winnen van het Gouden Kalf met zijn titelrol in ‘Aanmodderfakker’. Daarnaast ontving de acteur begin dit jaar een Musical Award voor zijn bijrol in ‘Lang en gelukkig’. Verder speelde hij recent in de tv-serie ‘De zwarte tulp’ en is hij momenteel te zien in ‘Penoza’.  Met zijn nieuwe filmrol zou de in Vinkeveen geboren acteur zich ook internationaal in de kijker kunnen spelen.

De overige – voor een groot deel internationale – castleden van ‘Tulips – Love, honour and a bike’ zijn nog niet bekend.  In oktober beginnen de opnamen in Italië. Naar verwachting draait de film eind 2016 in de bioscoop.