De film Bloed, Zweet en Tranen, over het leven van André Hazes, is verkozen tot beste Nederlandse titel van het jaar. Dat maakte de Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF) maandag bekend.
media_xll_3306941

André Hazes
Bloed, Zweet en Tranen, die door de critici werd uitgeroepen tot beste Nederlandse film van het jaar, verhaalt over een aantal cruciale periodes uit het leven van zanger André Hazes. Het drama won eerder op het Nederlands Filmfestival al drie Gouden Kalveren, voor hoofdrolspelers Martijn Fischer, Hadewych Minis en Raymond Thiry.

De tweede plaats in de Nederlandse jaarlijst van de critici was voor de vluchtelingendocumentaire Those Who Feel The Fire Burning van regisseur Morgan Knibbe. Ook deze titel viel op het NFF al in de prijzen en won de Kalveren voor beste documentaire en beste geluid. De top 3 wordt afgesloten door de veelgeprezen coming of age-film Prins van regisseur Sam de Jong.

Het is de dertiende keer dat de Nederlandse filmpers de beste film van het jaar kiest. De stemmen zijn uitgebracht door 93 journalisten die recenseren voor kranten, bladen, websites en radioprogramma’s. De afgelopen jaren sleepten Boyhood (2014), La Grande Bellezza (2013), Amour (2012), Drive (2011) de titel in de wacht.